Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Edgar Allan Poe

Info - Tisknout - Poslat(@) - Stáhnout - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Edgar Allan Poe

Životopis

Edgar Allan Poe se narodil 19.01.1809 v Bostonu, jako syn kočovních herců. Poté, co jeho matka zemřela v roce 1811, se stal chovancem Johna Allana, který byl zámožným obchodníkem žijící v Richmondu. Allanova rodina žila ve Velké Británii od roku 1818 – 1820, poté se vrátila do Richmondu.
V roce 1826 navštěvoval Poe univerzitu ve Virginii, byl však vyloučen za hazardní hry. Jeho vztah s Johnem Allanem se značně zhoršil, načež vstoupil roku 1826 do armády. V samém roce byla publikovaná jeho první kniha a druhá sbírka básní. Obě tyto díla značně ukazovali velký vliv anglického spisovatele Byrona, stejně jak jej ovlivnila jeho dočasná práce jako hrobník ( byl nucen vykonávat tuto práci, jelikož neměl peníze ).
V roce 1830 začal navštěvovat vojenskou akademii v New Yorku, kde exceloval v jazykovědách. O rok později byl však vyloučen, jelikož neplnil své povinnosti. Přestěhoval se ke své tetě Marii Clemmové a její dceři Virginii, a začal publikovat své povídky. Roku 1836 se oženil se svou třináctiletou sestřenicí Virginii.
V roce 1845 vydává báseňń Havran, která jej učinila slavným, a však dva roky později, roku 1847, jeho žena Virginie umírá po pěti letech nemoci na Tuberkulózu.
V roce 1849 se oženil s ovdovělou Sarah Elmirou Roysterovou Sheltonovou, která byla jeho láskou z dětství. Sedmého října téhož roku byl nalezen mrtvý před hospodou v Baltimoru. Pár let po jeho smrti bylo jako příčina smrti stanoveno "upití k smrti".


Díla a význam

Edgar Allan Poe byl americký básník a povídkář. První básnickou sbírku Tamerlán a jiné básně vydal ještě době služeb u armády. Významné jsou jeho pozdější básně Lenora, Heleně, Havran, Ulalume nebo Zvony pro svou působivou obraznost, hudebnost a symboličnost. Ačkoliv jeho poezie zachycuje především zjitřené city nálady, v eseji Filozofie básnické skladby Poe doložil na genezi báseňń Havran vznikla na základě racionálního principu, přesně odvažujíce dávky smutku, melancholie a tragické ironičnosti. Poe je však také mistrem krátké prózy. Jeho první tištěná prózy Příběh Arthura Gordona Pyma, je založena na postupné kumulaci hrůz během námořnické výpravy. Na malé ploše jsou okamžiky hrůzy předváděny v povídkách např. Jáma a kyvadlo, Předčasný pohřeb, Sud vína amontilladského, Černý kocour, které jsou považovány za předchůdce moderního horou. Mistrovsky je v nich zachycen stav vypravěčnosti mysli, jemuž odpovídá jeho okolí ( Zánik domu Usherů ). Jiné povídky lze považovat za první ukázky science fiction ( Von Kempelen a jeho objev, Příběh rozeklaných hor ), důležitou součástí díla jsou i povídky humoristické ( Muž který se rozpadl, Nikdy se z čertem nesázej o hlavu, Vrah jsi ty ). Povídky Vraždy v ulicích Morgue, Odcizený dopis, Zlatý brouk pro deduktivní, přísně logický postup hrdinů při odkrývání tajemství považovány za první detektivky. Poe značně ovlivnil evropskou literaturu, zejména francouzské symbolisty.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT